Επιτροπή ΚΟΑ «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό» Δράση: «Άσκηση και καρκίνος – Βάλε στόχο την υγεία σου» Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου η ημερίδα «Άσκηση και καρκίνος – Βάλε στόχο την υγεία σου» την οποία διοργάνωσε η επιτροπή του ΚΟΑ «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό» σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Τοξοβολίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού. Η ημερίδα περιλάμβανε δύο μέρη, στο πρώτο μέρος ο Δρ Τόφας Τρύφωνας παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα επί του θέματος και στο δεύτερο μέρος όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το άθλημα της τοξοβολίας υπό την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών.

Ο Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΟΑ, Δημήτρης Λεοντής, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού υλοποιούνται στο έπακρο μέσω της συγκεκριμένης δράσης η οποία απευθύνεται σε μια ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, τους καρκινοπαθείς. Επιπρόσθετα, συγχάρηκε την Επιτροπή «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό» και την Κυπριακή Ομοσπονδία Τοξοβολίας για την πρωτοβουλία τους μέσω της οποίας διαφωτίζεται η σημαντικότητα και τα οφέλη της άσκησης για τους καρκινοπαθείς, τόσο  κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και μετά τη θεραπεία.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της επιτροπής «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό», Φανή-Άννα Ποϊριάζη-Μαυρίδου, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, αφού αναφέρθηκε στο διαχρονικό και πολύπλευρο έργο της επιτροπής, τόνισε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος στηρίχθηκε στο γεγονός ότι ο καρκίνος είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα υγείας σήμερα γιατί αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τις καρδιοπάθειες. Επιπρόσθετα, η κ. Ποϊριάζη επιχειρηματολόγησε για την επιλογή της τοξοβολίας χαρακτηρίζοντας το άθλημα ως διαχρονικό σύστημα αγωγής για εσωτερική ανάπτυξη, αυτογνωσία και αυτοπειθαρχία που οδηγεί τον άνθρωπο σε μια πιο ουσιαστική αντιμετώπιση της ζωής και μια βαθιά ενόραση.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, Ανδρέας Θεοφυλάκτου, αφού ευχαρίστησε τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Επιτροπή «Ισότητα των Φύλων στον Αθλητισμό» για την συνεργασία, τόνισε ότι η τοξοβολία αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τους καρκινοπαθείς με το οποίο μπορούν να ασχοληθούν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και το οποίο βοηθά στην επίτευξη της εσωτερικής ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης.

Κατά τη διάρκεια του  πρώτου μέρους της ημερίδας, ο Δρ. Τόφας Τρύφωνας παρουσίασε τα οφέλη και τη σημαντικότητα της άσκησης για τους καρκινοπαθείς, τόσο κατά τη διάρκεια  όσο και μετά τη θεραπεία. Ο Δρ. Τόφας παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα τα οποία αποδεικνύουν ότι η άσκηση ενισχύει τη θεραπεία και αποκατάσταση των ασθενών, αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσής τους και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μεταστατικών καρκινωμάτων, καθώς επίσης μεταβολικών και καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η άσκηση επιβραδύνει την απώλεια οστικής πυκνότητας, βελτιώνει τη δύναμη και την αερόβια ικανότητα των καρκινοπαθών. Παράλληλα, η άσκηση βοηθά στη μείωση της συναισθηματικής και φυσικής κόπωσης των καρκινοπαθών, στη βελτίωση του ύπνου και την ποιότητα ζωής τόσο των ασθενών όσο και του περιβάλλοντός τους. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης δόθηκαν πρακτικές συμβουλές όσον αφορά τον τύπο, τη διάρκεια, την ένταση και τη συχνότητα της άσκησης σε καρκινοπαθείς. Σύμφωνα με διεθνείς επικυρωμένες οδηγίες, ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι έχουν σταθερή κλινική εικόνα θα πρέπει να έχουν ως στόχο τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης εβδομαδιαίως. Ένα πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας πρέπει να περιλαμβάνει αερόβια άσκηση μέτριας έντασης 30 λεπτά/ημερησίως, 3-5 μέρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα συνιστάται το πρόγραμμα άσκησης να περιλαμβάνει ενδυνάμωση των μεγάλων μυϊκών ομάδων, 2 μέρες την εβδομάδα. Παρόλο που η άσκηση συστήνεται σ’ αυτή την πληθυσμιακή ομάδα ασθενών, η ένταξη τους σε ένα πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει πάντα να γίνεται με τη σύμφωνο γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Συγκλονιστική ήταν η παρέμβαση της πρώην πρέσβειρας του «Ευ Αγωνίζεσθαι» και παλιάς πρωταθλήτριας στίβου, Δώρας Κυριάκου, η οποία μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις δικές της εμπειρίες από τον καρκίνο. Η Δώρα Κυριάκου τόνισε ότι ο αθλητισμός την θωράκισε με εκείνα τα χαρακτηριστικά ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της, θάρρος, δύναμη, πειθαρχία, αυτογνωσία, πείσμα. «Ακριβώς όπως κατά τη διάρκεια του αγώνα ήμουν μόνη στον διάδρομό μου και έπρεπε να πάρω τις σωστές αποφάσεις για να φθάσω στη νίκη» τόνισε η κ. Κυριάκου «με τον ίδιο τρόπο όταν διαγνώστηκα έπρεπε να πάρω εκείνες τις αποφάσεις με θάρρος και πείσμα για να διαφυλάξω τη ζωή μου». Η κυρία Κυριάκου καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκομένους.

Το δεύτερο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε στο Ομοσπονδιακό Γήπεδο Τοξοβολίας στη Λευκωσία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το άθλημα της τοξοβολίας υπό την καθοδήγηση προσοντούχων προπονητών και έμπειρων αθλητών της Κυπριακής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα φιλοξενίας και χαλάρωσης.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΖΩΗ ΣΟΥ, ΑΘΛΗΣΟΥ!!!!!

Σύνδεσμος Δράσης

Μοιραστείτε το